Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΣΕ

 
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΣΕ
 
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 παρ. 4 Ν. 1876/90, οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Η παράταση κανονιστικής ισχύος των ανωτέρω όρων εξυπηρετεί την άνετη, χρονικά, διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για την σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης, χωρίς οι εργαζόμενοι να στερηθούν κεκτημένα δικαιώματα, και χωρίς να προκύψει κενό ρύθμισης για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτονόητο είναι ότι αν προκύψει η σύναψη συλλογικής σύμβασης σε συντομότερο του εξαμήνου χρονικό διάστημα, τότε οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν τις προηγούμενες με βάση την αρχή της τάξεως, ακόμη κι αν είναι δυσμενέστερες για τους μισθωτούς. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου δεν είναι δυνατή η επί τα χείρω απόκλιση από τους ανωτέρω κανονιστικούς όρους με ατομική σύμβαση εργασίας.
Μετά την πάροδο του εξαμήνου και εφόσον δε συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρο 9 παρ. 5 Ν. 1876/90, «οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας». Τούτο σημαίνει ότι οι όροι της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης «μετενεργούν», αναπτύσσουν δηλαδή ενδοτική ισχύ και εξακολουθούν να διέπουν τις ατομικές σχέσεις εργασίας, μέχρις ότου οι όροι αυτοί τροποποιηθούν με έναν νόμιμο τρόπο. Η τροποποίηση των ανωτέρω όρων ενδοτικής ισχύος μπορεί να λάβει χώρα είτε με την σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, είτε με την σύναψη νέων, ατομικών συμβάσεων εργασίας. Χάρις στην μετενέργεια, οι ατομικές συμβάσεις δεν «απογυμνώνονται» από το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα οι όροι που μετενεργούν να αποτελούν αφετηρία για την διαπραγμάτευση με τον εργοδότη, έστω σε ατομικό επίπεδο.
Εάν καταργηθεί ο θεσμός της μετενέργειας, τότε οι ατομικές συμβάσεις θα στερούνται βίαια και χωρίς καμία διαπραγμάτευση το περιεχόμενό τους, μετά την πάροδο του εξαμήνου παράτασης της κανονιστικής ισχύος που αναφέρθηκε ανωτέρω. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής κλαδικής συλλογικής σύμβασης, έξι μήνες μετά την καταγγελία ή λήξη ισχύος αυτής (και εφόσον δεν συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση) θα βρεθεί απότομα να διέπεται από τους όρους που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο θεσμός της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας προβλέπεται από πολλές έννομες τάξεις, μεταξύ των οποίων και η γερμανική (άρθρο 4 παρ. 5 TVG, νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Και στην Γερμανία η μετενέργεια εξυπηρετεί τον ίδιο ακριβώς σκοπό, δηλαδή να αποτρέπεται το ρυθμιστικό κενό των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μέχρις ότου τροποποιηθεί νόμιμα το περιεχόμενό τους κατόπιν διαπραγμάτευσης σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
Ακαδημίας 35 Κολωνάκι, 10672 Αθήνα, τηλ. +302103838412, fax +302103634617
e-mail: karouzos@otenet.gr, www.karouzoslawoffice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου