Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

(Από τα πρακτικά της Βουλής)
Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Μιχελάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.


Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 954/5-2-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Μιχελάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ για διακανονισμό των οφειλών του Ιράκ στο ελληνικό δημόσιο.
Το λόγο έχει για δύο λεπτά ο κ. Ιωάννης Μιχελάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το 2008 –στις 11 Οκτωβρίου για την ακρίβεια- υπεγράφη στην Ουάσινγκτον μία συμφωνία στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον τότε Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ, Αλογοσκούφη και από τον Ιρακινό ομόλογό του. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία διακανονισμού οφειλών του Ιράκ προς το ελληνικό δημόσιο.
Τότε, λοιπόν, υπεγράφη μία συμφωνία που έπρεπε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να πάρουν μία οφειλή 126 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προέρχονταν από προμήθεια όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Ιράκ από την εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Πρέπει μάλιστα να σημειώσω ότι ενώ για άλλες οφειλές άλλων κρατών υπήρξε κούρεμα πάρα πολύ μεγάλο, δεν υπήρξε κανένα κούρεμα στο δικό μας το χρέος.
Αυτή η τόσο επωφελής συμφωνία, λοιπόν, από τότε –εδώ και τέσσερα χρόνια δηλαδή- δεν έχει έρθει προς κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα. Θέλω να σας θυμίσω ότι για πολύ μικρότερα ποσά κινδύνευσαν οι διαπραγματεύσεις, για παράδειγμα, ανάμεσα σε εμάς και στην τρόικα. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός, να βρίσκεται δηλαδή στο συρτάρι κάποιου γραφειοκράτη μια τέτοια συμφωνία και να μην έρχεται προς κύρωση –τουλάχιστον- από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η ερώτησή μου είναι γιατί δεν έχει έρθει τέσσερα χρόνια τώρα αυτή η συμφωνία προς κύρωση από τη Βουλή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κύριοι Βουλευτές, επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας να αναφερθώ δι’ ολίγον στο ιστορικό του γεγονότος.
Κατ’ αρχάς, θα γνωρίζετε όλοι ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι ο καθολικός διάλογος των ανωνύμων εταιρειών Ελληνική Βιομηχανία Όπλων και το Ελληνικό Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο, γνωστό ως ΠΥΡΚΑΛ. Τότε, το 1985, η ΕΒΟ υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας του Ιράκ για πυρομαχικά συνολικού τιμήματος 83.214.000 δολαρίων, το οποίο είχε συμφωνηθεί να καταβληθεί από τη CENTRAL BANK OF IRAQ με το σύστημα της τραπεζικής ενέγγυου πίστωσης. Έναντι του ποσού αυτού λάβαμε 7.762.500 δολάρια.
Ύστερα από μακρόχρονες δικαστικές διενέξεις με τη CENTRAL BANK OF IRAQ είχαμε σαν τελικό αποτέλεσμα την αναγνώριση από τα ελληνικά δικαστήρια του χρέους των 75.451.500 δολαρίων,  δηλαδή του υπολοίπου, τα οποία έπρεπε να καταβληθούν νομιμοτόκως.
Παρόμοιο γεγονός συνέβη και με την ΠΥΡΚΑΛ. Η ΠΥΡΚΑΛ υπέγραψε το 1985 σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας του Ιράκ τιμήματος 53.834.541 δολαρίων. Η ΠΥΡΚΑΛ κατέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και η διαιτητική απόφαση του δικαστηρίου έκανε δεκτή στο σύνολο την απαίτηση των 53.834.541 δολαρίων, τα οποία έπρεπε να καταβληθούν νομιμοτόκως.
Κατά καιρούς στις διάφορες συνομιλίες που είχαμε με εκπροσώπους του Ιράκ, οι εκπρόσωποι αυτοί απεδέχοντο το χρέος. Ζητούσαν μόνο μία μείωση του επιτοκίου από 5% σε 4%. Εν τω μεταξύ δεν μπορούσε το ποσό αυτό να εισπραχθεί, διότι είχαν δεσμευθεί οι καταθέσεις της ιρακινής τράπεζας, λόγω του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη χώρα. Έτσι φθάσαμε στο 2008, όπου υπεγράφη η σύμβαση που ανέφερε ο κύριος Βουλευτής.
Με τη σύμβαση αυτή διακανονιζόταν ένα χρέος 259.074.255 δολαρίων και απέμενε ως οφειλή το ποσό που ακούσατε στην ερώτηση, καταβλητέο σε 44 εξαμηνιαίες ίσες και διαδοχικές δόσεις, αρχίζοντας από την 1η Μαρτίου του 2019. Επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία μου για τα υπόλοιπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να καταθέσω για τα Πρακτικά το χαρτί με το τελικό ποσό, διότι, κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα νούμερα καλό είναι να τα γνωρίζουμε για λόγους ιστορικούς. Το σημαντικό, όμως είναι ένα: Είναι 126.185.662 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία μπορούν να καταβληθούν άμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τα οποία θα βοηθήσουν μία εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Μιχελάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
 Εγώ ένα πράγμα έχω μόνο να ρωτήσω: Πότε αυτή η συμφωνία θα βγει από το συρτάρι που βρίσκεται και θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, για να μπορέσει επιτέλους το ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά; Και επειδή αναφέρθηκε ότι αυτό θα γίνεται πληρωτέο από το 2019, μπορώ να σας πω ότι δεν έχει καμμία σημασία, διότι μπορούμε με την απαίτηση αυτή να πάμε και να την προεξοφλήσουμε και να πάρουμε άμεσα μετρητά χρήματα.
Άρα, το ερώτημα είναι ένα και η απάντηση που περιμένουμε μία: Πότε θα έρθει προς κύρωση από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία αυτή; Γιατί, ξέρετε, έχουμε και ένα ιστορικό πάρα πολύ κακό. Έτυχε να είμαι εισηγητής μίας συμφωνίας μεταξύ του ΟΗΕ και της Ελλάδος, η οποία ξέρετε πόσα χρόνια έκανε να έρθει προς κύρωση; Αν θυμάμαι καλά, έκανε να έρθει δεκαεπτά χρόνια με μία ασήμαντη τροπολογία που έπρεπε να έρθει στη συμφωνία για το αν μία Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών θα έπρεπε να συνεδριάζει και πόσες φορές το χρόνο. Έκανε δεκαεπτά χρόνια να έρθει!
Τέσσερα χρόνια λοιπόν έχουν περάσει γι’ αυτή τη συμφωνία και δεν καταλαβαίνω το λόγο που μένει μέσα στα συρτάρια. Το θεωρώ αδιανόητο και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε και που μετράμε και το τελευταίο ευρώ! Αν είναι δυνατόν! Και θα ήθελα να ξέρω σε ποιο συρτάρι βρίσκεται, γιατί έχει κρατηθεί τόσα χρόνια και γιατί, τέλος πάντων, δεν έρχεται προς κύρωση στη Βουλή.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Καράμπελας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Προβλέπεται, λοιπόν, η επικύρωση της διακρατικής αυτής συμφωνίας και από τα Εθνικά Κοινοβούλια των δύο χωρών.
Εξ όσων γνωρίζουμε, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει δύο προσπάθειες το 2009 και 2011 για την επικύρωση αυτής της συμφωνίας, χωρίς η διαδικασία να ολοκληρωθεί. Τον Οκτώβριο του 2012 άρχισε πάλι η προώθηση της διαδικασίας για την επικύρωση και από τις αρχές αυτού του έτους το σχετικό σχέδιο νόμου έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού περατώθηκε ολοκληρωτικά η διαδικασία στο Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει το σχέδιο νόμου με το οποίο θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή η σχετική διακρατική συμφωνία.
Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι φανερό ότι η διακρατική αυτή συμφωνία θα τεθεί ενώπιόν σας για την τελική επικύρωση. Μαζί με αυτή είναι και μία αντίστοιχη διακρατική συμφωνία με το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας και του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών καθώς και του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων, όπου αυτή η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να εκπληρώνεται. Είναι μία συμφωνία περί τα 44.700.000 δολάρια. Προβλέπεται η αποπληρωμή της σε δύο δόσεις ετησίως επί δέκα χρόνια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου