Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας,
Πληροφορηθήκαμε ότι στα γρανάζια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εμπλακεί και απειλείται η τελευταία αμυντική βιομηχανία της χώρας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), ΕΑΣ ΑΒΕΕ.
Η έρευνα για μη νόμιμη κρατική ενίσχυση προς τα ΕΑΣ, που δήθεν αντιστρατεύεται τους κανόνες ανταγωνισμού της Αγοράς, έχει στόχο να δώσει τη χαριστική βολή σε μια ζωντανή παραγωγική βιομηχανία.
Είναι απορίας άξιο πώς επιτράπηκε ένας τέτοιος έλεγχος και γιατί τέθηκε υπό αμφισβήτηση ο ίδιος ο χαρακτήρας και το αντικείμενο της εταιρείας, που προκύπτουν από την πολύχρονη λειτουργία και προσφορά της από το 2004 ως ΕΑΣ και πριν από τη συγχώνευση, από το 1874 ως ΠΥΡΚΑΛ στην παραγωγή πυρομαχικών και από το 1977 ως ΕΒΟ σε όπλα και οπλικά συστήματα.
Η ύπαρξη και η παραγωγική λειτουργία των ΕΑΣ είναι πασίδηλο, ότι είναι άρρηκτα συνδεμένη με την Άμυνα της χώρας και της ελάχιστης επιχειρησιακής ανεξαρτησίας  των Ενόπλων δυνάμεων από ξένα κέντρα σε κάποια κρίσιμη στιγμή.
Είναι επιεικώς απαράδεκτο να αφήνει η Πολιτεία έκθετη μια τέτοια βιομηχανία, επειδή τη θεωρεί «προβληματική και βάρος» στα δημόσια οικονομικά της, ισχυριζόμενη ότι η όποια κρατική ενίσχυση δόθηκε για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της, παραβλέποντας ότι αφαιρεί με τα ίδια της τα χέρια το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχουν τα ΕΑΣ ως αποκλειστικός προμηθευτής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι σαφές για μας ότι δεν πρόκειται για μια προβληματική εταιρεία, όπως τεχνηέντως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά για έναν μεγάλο κρατικό όμιλο με σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες, που πρέπει μέσα από τη παραγωγική του ανασυγκρότηση να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας,
Κύριοι της Κυβέρνησης,
Τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά, οφείλετε να δηλώσετε ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι αδιαπραγμάτευτο πως:
τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) είναι μια παραγωγική βαριά βιομηχανία στενά συνδεδεμένη με την Εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια και οφείλετε να τη στηρίζετε οικονομικά, παραγωγικά και διοικητικά ως αποκλειστικό προμηθευτή των Ε.Ε.Δ.
Καλούμε την τωρινή διοίκηση της εταιρείας, αλλά και αυτή που αναμένει τη νομιμοποίησή της, μαζί με τα ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη να υπερασπιστούν το αυτονόητο, δηλ. το ρόλο και το χαρακτήρα της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου