Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤ. & ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σας ενημερώνουμε για μια σημαντική σημερινή εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση των ΕΑΣ όπως δημοσιεύτικε πριν από λίγο. Θα βγάλλετε συμπεράσματα για το ποιοί συμπαρίστανται πραγματικά και ποιοί αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων...

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.».
Όπως είπε η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Φ. Γεννηματά πρόκειται για την εκταμίευση ενός ποσού περίπου 12 εκατ. ευρώ, που αφορά συμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί με τον ελληνικό στρατό. Τα καθαρά χρήματα που θα φτάσουν στα ΕΑΣ είναι 5,5 εκατ. ευρώ και περίπου το μισό έχει ήδη δοθεί. Το 70% των χρημάτων αυτών θα πάνε στους εργαζόμενους, υπογράμμισε.
Την κύρωση της ΠΝΠ ενέκριναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. «Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ή έρχεται εδώ και λέει «ναι» ή είναι με αυτούς που θέλουν να κλείσει η εταιρεία», σχολίασε η Φ. Γεννηματά.
«Ξέρουμε ότι γίνεται αγώνας, βοηθάμε με την στάση μας την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση. Να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι τούτοι δεν παίζουν, θα κρατήσουν την βιομηχανία τους με κάθε τρόπο», της απάντησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου, επισημαίνοντας ότι «η κύρια πλευρά της διαπραγμάτευσης είναι η πολιτική διαπραγμάτευση» και ότι «οι εργαζόμενοι στήριξαν την επιχείρηση».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για την στάση του Υπουργείου Οικονομικών στην διαπραγμάτευση, ενώ και ο έτερος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος επεσήμανε στην Φ. Γεννηματά ότι της αποδίδονται «ατυχείς χειρισμοί».
«Αν εννοείτε ότι είναι ατυχείς χειρισμοί να μην κρύβει κανείς την αλήθεια, πρέπει να πω ότι έχω μάθει να μην κρύβω την αλήθεια και τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα πρέπει να λέγονται για να βρεθεί μία λύση», απάντησε η Φ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι συνεργάσθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών, τα Γενικά Επιτελεία, τις Γενικές Διευθύνσεις, και υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τους 3 συμβούλους που προσέλαβε το ελληνικό κράτος.
Στις εσωκυβερνητικές καντρίλιες δεν θέλω να εμπλακώ, σχολίασε ο Γ. Βαρεμένος.
Πάντως η Φ. Γεννηματά ξεκαθάρισε με νόημα ότι η πρόταση που έχει καταθέσει «είναι η μοναδική λύση που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση» και ότι «δεν υπάρχει άλλη πρόταση να συζητήσουμε». «Την πρότασή μας την στηρίζουμε με σιγουριά και βεβαιότητα. Θέλουμε να αναδιαρθρωθούν τα ΕΑΣ, να μην πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, να είναι βιώσιμα, να κλείσει ο φάκελος με την κρατική ενίσχυση με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο και να συνεχίσουμε την πορεία τους», τόνισε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Υπενθύμισε δε τα δεδομένα που υπήρχαν πριν από 4 μήνες: οι εργαζόμενοι ήταν σε επίσχεση εργασίας, η εταιρεία ήταν χωρίς διοίκηση και ελεγχόμενη για παράνομες ενισχύσεις 1 δις από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., είχε 300 εκατ. ζημιές τα τελευταία 3 χρόνια, μηδενικές εξαγωγές, ενώ το δημόσιο υποχρεώθηκε να ενισχύσει με 89,6 εκατ. το κεφάλαιο των ΕΑΣ για να συνεχίσει.
Η Φ. Γεννηματά εξήγησε γιατί δόθηκε η «μεσοπρόθεσμη», όπως την χαρακτήρισε, λύση της ΠΝΠ. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ζητήθηκε να δοθούν από το κράτος 30 – 35 εκατ. προκειμένου να πάρει μπροστά, να πληρωθούν συσσωρευμένα χρέη (κυρίως του 2013) και να γίνει βιώσιμη και σε βάθος χρόνου, αν δουλευτεί σωστά και κερδοφόρα.
Επεσήμανε δε ότι «αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αν δεν κλείσει ο έλεγχος για το 1 δις της κρατικής ενίσχυσης, οποιαδήποτε ενίσχυση από το δημόσιο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους. Επομένως ο μόνος τρόπος ήταν να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα μεσοπρόθεσμα, αφού ούτως ή άλλως επιδιώκουμε να λύσουμε το πρόβλημα συνολικά».
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου