Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ Ε.Α.Σ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΑΚΕ
ΒΑΣΙΛΑΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Χαιρετίζω την σημερινή μας Γενική Συνέλευση.
Πέρασαν δύο χρόνια από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας.

Δύο χρόνια με πολλά προβλήματα για την εταιρεία μας τα οποία αντί να βρίσκουν τις  λύσεις τους λειτουργούν σαν θηλιά στο λαιμό μας και μας πνίγουν.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θέλω να αναφερθώ στην παντελή έλλειψη παραγγελιών  από το Υπ. Εθνικής  Άμυνας, τα τελευταία χρόνια στην απαξίωση και στην ερήμωση της εταιρείας. Κάνοντας μία βόλτα στα τμήματα μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας μας.

Πιστεύει κανείς από εσάς “όσο καλοπροαίρετος και αν είναι” ότι έχει μέλλον αυτή η Εταιρεία ;

Πιστεύει κανείς ότι κάποιοι υπεύθυνοι από τα συναρμόδια Υπουργεία βλέπουν με θετικό μάτι τη συνέχιση ύπαρξης της εταιρείας ;

Πιστεύει κανείς  ότι οι Κυβερνώντες βλέπουν ανάπτυξη γι΄ αυτό το μαγαζί με τα δεκάδες χρόνια λειτουργίας στη πλάτη του ;

Πιστεύει κανείς ότι όπως βρήκαμε εμείς ανοικτή τη πόρτα της εταιρείας και μπήκαμε μέσα τόσα χρόνια τώρα και οι περισσότεροι φθάνουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου, θα συμβεί κάτι ανάλογο με τα παιδιά μας ;

Το μόνο που βλέπουν οι Κυβερνώντες και οραματίζονται είναι το πώς θα πουλήσουν, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. « Real  Estate » το είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δήλωσή του.

Αυτά τα οράματα είχαμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι και γι΄ αυτά κάναμε όλοι μαζί
τους αγώνες μας για την ανάπτυξη και την κρατική αμυντική βιομηχανία ;

Από το 1 μετοχή κι΄αυτή στο κράτος φτάσαμε στο 65% σε ιδιώτη, όπως μας λέει ο δήθεν σοσιαλιστής Υπ. Εθν. Άμυνας και για όλα αυτά καθόμαστε όλοι απαθείς χωρίς να αντιδρούμε χωρίς  να κάνουμε τίποτα περιμένοντας τη δαμόκλειο σπάθη να πέσει πάνω στο κεφάλι μας.. Κάποιοι ρωτούν εάν υπάρχει έδαφος αντίδρασης. Ναι μας λένε εφόσον υπάρξει συνδικαλιστική ενότητα.. Πως θα  έχεις συνδικαλιστική ενότητα  όταν : 

Οι αντιδημοκρατικές πέρα για πέρα ενέργειες της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ τις οποίες καταγγέλλουμε, όπου ταυτίζοντας το Συνδικαλιστικό κίνημα με την πολιτική της Κυβέρνησης (ως καλά παιδιά) παρακάμπτει τον  Γεν. Γραμματέα και την αρχή της πλειοψηφίας των οργάνων της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας και αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών Δελτία Τύπου και επιστολές Στήριξης της Κυβέρνησης περί εφαρμογής της Σ.Σ.Εργασίας και ότι το μνημόνιο “Άκουσον άκουσον”!!! είναι υπέρ της κοινωνικής και εργασιακής  προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι πρακτικές αυτές μπορεί να βοηθούν την Κυβέρνηση στην κατάσταση που η ίδια έχει φέρει το λαό, αλλά σίγουρα δεν ωφελούν σε τίποτα τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως,
βλάπτουν κατάφορα το Συνδικαλιστικό κίνημα.

Η συστράτευση, η μαζικότητα και ο συλλογικός αγώνας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανατροπής του κατοχικού καθεστώτος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μακριά και πέρα από αυτές τις λογικές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
ζούμε σε πολύ επικίνδυνους καιρούς. Σε καιρούς που τους χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα και ο φόβος της επόμενης μέρας. Σε καιρούς που κανείς από μας δε μπορεί να ελπίζει, πλέον, σε κάτι αισιόδοξο.

Δεν είμαι πεσιμιστής, αλλά τα γεγονότα που εξελίσσονται τον τελευταίο χρόνο στον τόπο μας δε μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό.

Ακούμε, συνεχώς, στην καθημερινότητα μας τις φράσεις:
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,
ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ,
ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,
ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ.
Σιγά σιγά, όμως, μετά το ψαλίδι και το μαχαίρι θα εμφανιστεί και ο μπαλτάς!!! Το πότε δεν ξέρουμε ακόμα! Εκεί οδεύουν τα πράγματα. Τόσο ευοίωνες είναι οι προοπτικές ανάκαμψης των νοικοκυριών μας! Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια! Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα! Αλλά, ομολογουμένως, η οικονομική κατάσταση της χώρας δε θα μπορούσε να βρισκόταν σε καλύτερα, απ’ τα σημερινά, επίπεδα, όντας στο τιμόνι η δήθεν Σοσιαλιστική Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.!

Η μόνη Κυβέρνηση που, από την μεταπολίτευση έως και τώρα, κατάφερε να διαλύσει με τα ολέθρια σφάλματά της ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο!!!
Κινήσεις σπασμωδικές, αποφάσεις ανούσιες, ανεύθυνες και μάταιες σπέρνοντας στο Ελληνικό λαό τον πανικό και το κυριότερο αυτό που τόσο απλόχερα μοίραζε ο Έλληνας
ότι και αν συνέβαινε “το χαμόγελο» μας έκανε να χάσουμε .  
Μια στρατηγική εξόντωσης του ελληνικού λαού, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με το σύνθημα ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ!!! Πραγματικά, είναι τραγελαφικό να έχεις αυτό ως σύνθημα σου και παράλληλα να έχεις καταντήσει τον πολίτη σου να ζει υπό συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης!!!

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι το περιβόητο: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! Αυτό, πραγματικά, έγραψε ιστορία!!! Πόσα βράδια μονοπώλησε το ενδιαφέρον των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, αλλά και πόσος κόσμος πίστεψε σ’ αυτό. Πόσος κόσμος στηρίχτηκε πάνω στα προεκλογικά τερτίπια του Πρωθυπουργού.

Θα αφήσω στην άκρη, προς το παρόν, τα λεγόμενα της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησής μας και θα ασχοληθώ με τα επί του πρακτέου ζητήματα.
Αναφέρομαι στην πολιτική που εφαρμόζει και σκοπεύει να εφαρμόσει το Δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ..
Αναφέρομαι στην πράσινη ανάπτυξη που μας έταξε ο κ. Παπανδρέου. Σε μια πράσινη ανάπτυξη που, εν τέλει, μεταφράστηκε σε πράσινη ύφεση της ζωής μας και σε μαύρα όνειρα για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!

Αναφέρομαι στο ειρωνικό πλάνο των 100 ημερών, όπου ύστερα απ’ τη διεκπεραίωσή του θα τρώγαμε όλοι μας με χρυσά κουτάλια. Αντ’ αυτού, οι 100 ημέρες δουλειάς αποδείχθηκαν 100 ημέρες ολιγωρίας! Τα spreads εκτινάχθηκαν, μέτρα δεν πάρθηκαν και το σημαντικότερο όλων, παρά τις υποσχέσεις τους, λεφτά δε δόθηκαν πουθενά και σε κανέναν!!! Ο χείριστος χειρισμός των καταστάσεων οδήγησε την Κυβέρνηση μας στη δυσάρεστη απόφαση της υπογραφής του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
Μ’ αυτή την εξέλιξη βρεθήκαμε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας. Η χώρα μας  έγινε μια ελληνική κοινότητα υπό ξένη κατοχή!!! Άλλοι κινούν τα νήματα στην πατρίδα μας! Άλλοι σκέφτονται για μας και άλλοι θα αποφασίζουν.

Απολύσεις, μειώσεις μισθών (για πρώτη φορά) εξαφάνιση 13ου και 14ου μισθού, εξαφάνιση δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, αυξήσεις σε ΦΠΑ και όλα αυτά, ενώ οι τιμές της αγοράς παραμένουν στα ύψη!!! Αλλά η κατηφόρα δεν έχει τελειωμό!!! Ήδη ανακοινώθηκαν νέα, πιο σκληρά μέτρα εκ των οποίων κάποια απ’ αυτά αφορούν και τις ΔΕΚΟ.
Χαρακτηριστικά, πρόκειται να μειωθούν 20% με 40% οι μισθοί των υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτές. Οι μετατάξεις του πλεονάζοντος (όπως λένε) προσωπικού τις οποίες μας διατυμπάνιζαν πάνε περίπατο αφού σύμφωνα με δήλωση της Τρόικας η κίνηση αυτή θα θεωρείτο νέα πρόσληψη και, απ΄ τη στιγμή που καταργείται το 5 προς 1 που υπεγράφη, το προσωπικό πρέπει να απολυθεί. Μία απ’ αυτές τις ΔΕΚΟ και στις πρώτες θέσεις εφαρμογής των αντεργατικών και την χωρίς έλεγχο υπογεγραμμένες διατάξεις του μνημονίου είναι και τα Ε.Α.Σ. Και μην ακούτε ότι κάποιοι υπουργοί αντιστέκονται (όπως Ρέππας ή Κατσέλη) το σίγουρο είναι ότι εάν επιμείνουν θα βρεθούν οι ίδιοι εκτός Υπουργείου. Η Τρόικα δε κάνει πίσω.  
Αντιλαμβανόμαστε ότι νέες περικοπές είναι προ των πυλών! Κι όχι μόνο αυτό. Στα νέα μέτρα προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ όπου, εκτός των άλλων, θα επιβαρυνθούν και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης είναι δρομολογημένο. Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει!
Η Κυβέρνηση δεν υπολογίζει και δε σέβεται, πλέον, κανέναν! Συνεχίζει τη βίαιη πολιτική της, αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Ως πότε, όμως;
Ως πότε θα υπομένουμε τις τακτικές της;
Ως πότε θα αφήνουμε την υποτιθέμενη Σοσιαλιστική Κυβέρνηση  να προχωρά ακάθεκτη με ένα σχέδιο διάλυσης;

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς!!! Αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Είναι δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου προ μερικών μηνών, όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ελληνικό κανάλι, δήλωσε πως
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ.
ΕΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΩ ΑΠΟΤΥΧΕΙ.
Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο ανατρέπεται και ο ΦΠΑ αυξάνεται, ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι αποτυχημένος;  Η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου είπε “ο θεός να μας βοηθήσει”. Δηλώνει ύπαρξη σοβαρού σχεδίου αυτό ;  Οι κυβερνώντες με τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους  μας δίνουν την εντύπωση
ότι έχουν βάλει την χώρα στον αυτόματο πιλότο και ότι βγει.(αφού έτσι και αλλιώς οι της Τρόικα κάνουν κουμάντο). Νομίζω  ότι ταιριάζει απόλυτα ο πίθος των Δαναΐδων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι Ο σκοπός μας δεν είναι να ρίξουμε την Κυβέρνηση αλλά με τον μαζικό αγώνα μας ν’ αλλάξει τακτική.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η ιστορία των αυτοδύναμων εκπροσωπήσεων των παρατάξεων στα Διοικητικά  Συμβούλια των Σωματείων μας έχει δείξει ότι μόνο καλό δεν έχουν  κάνει στους εργαζόμενους,και εάν αυτό έχει γίνει είναι πρόσκαιρο η ταύτιση της ΠΑΣΚΕ και η στήριξη  (ρίχνοντας μόνο μερικές τουφεκιές στον αέρα) της πολιτικής στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχουν για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα ΕΑΣ  για το 2010 είναι μία απ’ αυτές.
Η ΔΑΚΕ συνεχίζει τον αγώνα της αποφασιστικά, με μεγαλύτερο πάθος και ένταση.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι .
Εμείς αγωνιζόμαστε και δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία , όπως δεν την υποστείλαμε και όταν η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουμε στις εκλογές στις 8 και 9 Δεκέμβρη το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να συσπειρωθούμε απέναντι στο κυβερνητικό κατεστημένο του ψεύδους και της απάτης.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούμε για να αποτρέψουμε το σύνολο των προαναφερόμενων δυσβάστακτων μέτρων.
Ψηφίζουμε ΟΧΙ στον Διοικητικό Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ στον Οικονομικό Απολογισμό.
Ευχαριστώ για την υπομονή που είχατε να με ακούσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου