Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ Ε.Α.Σ.

Αθήνα, 9.02.2011

Η πολιτική ξεπουλήματος των Δημοσίων Οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που προωθεί η Κυβέρνηση βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των λανθασμένων πολιτικών.
Το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με την πώληση του 65% σε ιδιώτες, μοιάζει με το πείραμα εκείνο της πώλησης της ΕΛΒΟ και τείνει προς πλήρη αποτυχία, μιας και το τίμημα της δήθεν εξυγίανσης το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και μόνον αυτοί.
Τα Ε.Α.Σ. είναι δημόσια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για το αμυντικό δόγμα της χώρας και την Πολιτική Εθνικής Άμυνας που οφείλει η Ελλάδα να διατηρήσει ενισχύοντας τον ρόλο τους, την παραγωγή, την ανάπτυξη και την διάχυση των τεχνολογιών της Αμυντικής Βιομηχανίας και των άρτια εξειδικευμένων εργαζομένων της.
Η αυτονομία και η ανεξαρτησία εφοδιασμού των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι ευθύνη όλων αλλά κυρίως της πολιτικής ηγεσίας και του αρμόδιου Υπουργείου. Άλλωστε και η ελληνική πολιτεία οφείλει να ενισχύσει, και να διατηρήσει τις επιχειρήσεις αμυντικών συστημάτων όπως αυτό συμβαίνει σ΄ όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει η στρατηγικής σημασίας αυτή επιχείρηση να παραδοθεί σε δήθεν «στρατηγικούς επενδυτές» που ο μόνος στόχος τους είναι το κέρδος και όχι οι υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν τα Ε.Α.Σ.
Η ένταξη των αμοιβών των εργαζομένων και των κανονισμών εργασίας τους στο Ν.3891/10 δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε σχέδιο, ούτε λύσεις αξιόλογες για τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και εθνικού συμφέροντος.
Η μετακύληση των ευθυνών του πολιτικού συστήματος και των διαχειριστών του, στις αμοιβές των εργαζομένων, και στους κανονισμούς εργασίας καταργώντας τα ελάχιστα δικαιώματά τους δεν θα περάσει.
Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκρασθεί και να υιοθετήσει τις θέσεις των εργαζομένων οι οποίες δεν είναι άλλες από:
• Την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ε.Α.Σ και την διατήρηση υπό αμιγώς κρατικό έλεγχο.
• Την στήριξη της παραγωγής της εταιρείας με παραγγελίες από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο επενδύει πάνω από το 5% του ΑΕΠ σε αμυντικά συστήματα.
• Την εξυγίανση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των ΕΑΣ με συνεισφορά στην βελτίωση θεμελιωδών εθνικών οικονομικών μεγεθών.
• Την διατήρηση του θεσμού των Σ.Σ.Ε. και την αντιμετώπιση των εργαζομένων με ενιαίο τρόπο όπως οι εργαζόμενοι των υπόλοιπων δημοσίων επιχειρήσεων και Ν.Π.Ι.Δ.
• Την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.
Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και πάνω απ’ όλα προτάσσουν το εθνικό συλλογικό συμφέρον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και οπλικών συστημάτων.
Οι προτάσεις αυτές ζητούν ανοιχτά αυτιά και πολιτική βούληση για την πραγματική εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό των Ε.Α.Σ και την βιωσιμότητα της εταιρείας.
Την περαιτέρω ευθύνη την έχει η πολιτεία, αναπτύσσοντας στρατηγικό σχεδιασμό και όχι πρόχειρους, μπακαλίστικους υπολογισμούς.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου