Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

05.11.2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Είναι βέβαιο ότι με ξόρκια και αφορισμούς δεν λύνονται τα προβλήματα της εταιρείας, που και μεγάλα είναι και σοβαρά.

Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι και ως εταιρεία.

Κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ξεχνάει ότι βρεθήκαμε στην κόψη του ξυραφιού για το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.
Οι συνέπειες της πορείας από το 2010 και μετά ήταν σκληρές και δύσκολες για όλους μας. Η  κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η παράλογη ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο  επέφεραν μειώσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια πάνω από  50% για εργαζόμενους της παραγωγής ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε παύση πληρωμών.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει  ότι πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την εταιρεία επιλέγοντας το δρόμο της συνταξιοδότησης χωρίς να έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χωρίς αποζημίωση και χωρίς αναγνώριση για τα χρόνια της εργασίας τους στην εταιρεία, αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους συσσωρευμένη εμπειρία, απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.

ΖΗΣΑΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Όλοι  μας περάσαμε μέρες και μήνες αγωνίας, ζήσαμε ακόμη και τον εφιάλτη της ανεργίας που χιλιάδες εργαζόμενοι τον βιώνουν στο πετσί τους.

Όλες τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε δεν πρέπει να τις ξεχνάμε στην πορεία μας για το αύριο αν θέλουμε να δημιουργηθεί η προοπτική για την εταιρεία για όλους που  θα συνεχίσουν να εργάζονται και για νέους εργαζόμενους που έχει ανάγκη η εταιρεία.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Οι αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμπίπτουν χρονικά με την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου του προσωπικού.

Είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση των συναδέλφων μας λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία δεν εξυπηρετεί κανέναν δημιουργεί όμως υποψίες, γκρίνιες αλλά και μέτρημα χαμένων ή κερδισμένων ψήφων. Η Διοίκηση της εταιρείας έχει μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.  Άποψή μας είναι ότι κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε αν η διαδικασία των αποχωρήσεων ξεκινούσε μετά τις εκλογές.

Η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης κατέβαλε προσπάθειες να αποφευχθεί η αρνητική αυτή κατάσταση. Καταθέσαμε πρόταση στην κεντρική εφορευτική επιτροπή και ζητήσαμε να μπορούν να ψηφίσουν οι συνάδελφοι που αποχωρούν μέχρι και 13-11-2014. 
Δυστυχώς η πρόταση μας απορρίφθηκε με ψήφους 3-2.  Κανένα νομικό ζήτημα δεν θα υπήρχε αν όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούσαν, παραδόξως όμως τα μέλη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής που εκπροσωπούν την ΠΑΣΚΕ και την ΑΣΕ δεν στήριξαν την πρότασή μας για δικούς τους, ανεξήγητους για εμάς λόγους.

Η ΔΑΚΕ  πιστεύει και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, την υποψηφιότητα του Στέλιου Παπαδάκη γνωρίζοντας ότι θα ανταποκριθεί στις ευθύνες που θα αναλάβει.

Γνωρίζουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά για να υπάρξουν λύσεις στα σοβαρά και δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας ως εργαζόμενοι και ως εταιρεία, προωθώντας τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Ως παράταξη ευθύνης αντιστεκόμαστε στον λαϊκισμό και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ξεκαθαρίζοντας και τονίζοντας ότι δεν είμαστε δεδομένοι ούτε σε κόμματα ούτε σε διοικήσεις, άλλωστε έχουμε ήδη δείξει την διαφορετικότητά μας.

Αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή Διοίκηση συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να μείνει ανοιχτή η εταιρεία μας και αυτό το έχουμε δηλώσει δημόσια. Έχουμε αναγνωρίσει τις θετικές προσπάθειες για ένα νέο ξεκίνημα, έχουμε αναγνωρίσει την όλη προσπάθεια για να έρθουν παραγγελίες που τόσο τις έχουμε ανάγκη.

Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για να μείνουν ανοιχτά όλα τα εργοστάσια που αποδεικνύει ότι και εφικτό και αναγκαίο είναι όταν και για την Μάνδρα και για την Ελευσίνα υπάρχουν ουσιαστικές παραγγελίες.

Θεωρούμε θετική τη λύση που δόθηκε ως προς την εξομάλυνση των διαφορών και ανισοτήτων που δημιουργούσε η εφαρμογή των βαθμίδων εκπαίδευσης στην παραγωγή αλλά η λύση αυτή δεν ήταν ολοκληρωμένη με αποτέλεσμα να διατηρούνται ακόμα πολλές αδικίες που πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Όπως όμως αναγνωρίζουμε τα θετικά είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε και στα αρνητικά που τη βαρύνουν.  Κάποια διευθυντικά στελέχη δρουν μόνα τους χωρίς κανένα έλεγχο από τη Διοίκηση.  Αυτοσχεδιάζουν και αυτοσυσκέπτονται χωρίς κεντρική κατεύθυνση, χωρίς συνολικό προβληματισμό και χωρίς συνολική οργάνωση όπως θα έπρεπε.

Τα εργοστάσια έχουν αφεθεί στην υπερπροσπάθεια λίγων εργαζομένων και ελάχιστων στελεχών. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με βαρύτητα στο παραγωγικό κομμάτι της εταιρείας που φαίνεται να είναι ξεκομμένο από την κεντρική διοίκηση.
Παράλληλα ενώ θα έπρεπε να ενισχύεται το παραγωγικό κομμάτι με νέες προσλήψεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν διαπιστώνουμε να ενισχύονται τα Κεντρικά Γραφεία!!!

Η ευθύνη μη καταβολής του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος βαρύνει αποκλειστικά τη διοίκηση και αποτελεί τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων που καθημερινά κάνουν υπερπροσπάθεια.  Η μη υπογραφή της ΚΥΑ από τον απαράδεκτο αναπληρωτή υπουργό κ. Σταϊκούρα δεν αθωώνει τη διοίκηση που άμεσα πρέπει να βρει λύση για να δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα που δικαιούνται  οι εργαζόμενοι.

Η μεταφορά της γραμμής παραγωγής του 40L60 από την Ελευσίνα στο Λαύριο δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που αρχικά είχαμε προβάλλει.  Η γραμμή παραγωγής στην Ελευσίνα μπορούσε να παράγει μέχρι και 1.500 κομμάτια ημερησίως, ενώ η νέα γραμμή που στήθηκε στο Λαύριο δεν φτάνει ούτε τα 200.
Ταυτόχρονα η ταλαιπωρία της μετακίνησης των εργαζομένων είναι άνευ προηγουμένου.  Είναι συνολικά 4 ώρες στο δρόμο καθημερινά.  Η διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι που μετακινούνται από την Δυτική Αττική στην Ανατολική καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να ολοκληρωθεί η οδηγός μερίδα που στην Ελευσίνα δεν θα χρειαζόταν πάνω από 3 ημέρες εργασίας. Δυστυχώς ότι έχει γίνει δεν αλλάζει όμως αυτή η εξοντωτική μετακίνηση των εργαζομένων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ανθρώπινες αντοχές έχουν και τα όριά τους.

Καλούμε την διοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε οι εργαζόμενοι συνάδελφοι του Λαυρίου ή οι νέοι εργαζόμενοι, που τόσο τους έχουμε ανάγκη, να εκπαιδευτούν στην παραγωγή του πυρομαχικού ώστε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία. Φιλοδοξίες συγκεκριμένων στελεχών που θέλουν τη δημιουργία “κλειστού κλαμπ” στην παραγωγή του πυρομαχικού είναι αδιανόητες και δεν πρέπει να ευνοούνται και να στηρίζονται από τη διοίκηση.

Καλούμε τη διοίκηση να επιβάλλει αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες με εσωτερικούς διαγωνισμούς για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης που δημιουργούνται με τις αποχωρήσεις. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να  αφήνονται στη βούληση κάποιου, όποιος και αν είναι αυτός, ο οποίος με αδιαφανή και αναξιοκρατικά κριτήρια και προτάσεις να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. 

Καλούμε τη διοίκηση άμεσα να καλύψει τα κενά της παραγωγής με νέες προσλήψεις με βασικό κριτήριο την εμπειρία από την προϋπηρεσία στην εταιρεία όπως  των πρώην συναδέλφων οι οποίοι εργάστηκαν στην εταιρεία και έχουν μεγάλη γνώση της παραγωγικής διαδικασίας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που κάποιοι έκοβαν και έραβαν στα μέτρα τους, αδιαφορώντας για τις διαδικασίες, για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Για να αποκτήσει η εταιρεία προοπτική πρέπει να προχωρήσει αξιοποιώντας σωστά όλους τους εργαζόμενους, με δίκαιες και αξιοκρατικές διαδικασίες . 


Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
ΔΑΚΕ ΕΑΣ

ΥΜΗΤΤΟΥ – ΑΙΓΙΟΥ – ΜΑΝΔΡΑΣ – ΛΑΥΡΙΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου