Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Εισήγηση ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΛΑ (Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ)
Αθήνα, 01-07-2010
Το προτεινόμενο N/Σ ξεζουμίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, δεν είναι ούτε υγιές οικονομικά και ούτε κοινωνικά δίκαιο.
Τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης δεν επιδέχονται μόνο λογιστική ή τεχνική προσέγγιση, απαιτείται κοινωνική ευαισθησία και πολιτικός εξορθολογισμός.
Πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι δραματικές αλλαγές ( μειώσεις συντάξεων, ανατροπή ορίων ηλικίας) γίνονται με σαρωτικό και βίαιο τρόπο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποδεικνύοντας τη βαρβαρότητα της σημερινής κυβέρνησης αυξάνοντας τα όρια ηλικίας έως και 15 έτη μέσα σε διάστημα 3 ετών (2011-13).
Ενδεικτικά αναφέρουμε

Ø ότι στην Γαλλία η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη θα ολοκληρωθεί το 2020


Ø ότι στην Γερμανία από τα 65 στα 67 έτη θα ολοκληρωθεί το 2024


Ø και στην Αγγλία η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 68 θα ολοκληρωθεί το 2046.


Με τον ίδιο βίαιο τρόπο καταργούνται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όπως τα ΒΑΕ τα οποία πηγαίνουν από τα 55 στα 60 έτη και όσοι θα βγούν από τη λίστα από 1-7-2011 θα πάνε στα 65 έτη.

Επίσης εν συντομία με το προτεινόμενο Σ/Ν

Ø Αλλοιώνεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος αφού το κράτος εφ' εξής θα εγγυάται μόνο τη βασική- προνοιακή σύνταξη.


Ø Δεν εξαντλούνται τα περιθώρια εξορθολογισμού του ασφαλιστικού ( με αποτελεσματικότερη και ουσιαστική μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής - περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας - ορθή και χωρίς αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων).
Ø Τα όρια που τίθονται για πλήρη σύνταξη στα 40 έτη αλλά και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας εξόδου από την εργασία αγνοούν την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας. «Η μέση ηλικία των νεοεισερχομένων στην ασφάλιση για τη χώρα μας είναι η ηλικία των 29 ετών. ʼρα για 40 χρόνια εργασίας θα πρέπει να φτάσει στην ηλικία των 70 ετών ώστε να του αντιστοιχεί η πλήρης σύνταξη σε επίδομα φτώχειας.
Αυτό και μόνο σημαίνει ότι λίγοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εξασφαλίζουν με 40 χρόνια δουλειάς πλήρη σύνταξη»η οποία δεν αντανακλά στις εισφορές.


Ø Η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης (έως 7 χρόνια) θα στοιχίζει από 16.000 ευρώ για τις γυναίκες έως 22.000 ευρώ για τους άντρες.


Ø Περιλαμβάνονται αμφίβολης αποτελεσματικότητας ρυθμίσεις όπως οι προβλέψεις για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.


Ø Δε γίνεται καμιά ξεκάθαρη αναφορά στο Ν/Σ για το μέλλον του ΕΚΑΣ με προφανές σκοπό την κατάργησή του.


Ø Με την κατάργηση του άρθρου 146 του Νόμου Πετραλιά χάνεται η εγγύηση των επικουρικών και δίνεται η δυνατότητα για μείωση έως και μηδενισμό.


Ø Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει πολλές εξουσιοδοτήσεις για προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις που παραπέμπονται για το μέλλον δίνοντάς του τη δυνατότητα να αλλοιώσουν ακόμη περισσότερο τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος.

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ Ν/Σ

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ - ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΑΣΥΝΔΕΤΟ.
ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ.
ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΦΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ).

ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ:

Παραβίαση των συνταγματικών κανόνων και των αρχών της αναλογικότητας.


Ριζική ανατροπή του ισχύοντος κοινωνικού κεκτημένου με την κατάργηση/ τροποποίηση διατάξεων.


Ανατροπή θεσμικών ρυθμίσεων, συνταγματικών κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και αναγνωρισμένων διεθνών συμβάσεων και συνθηκών.


Κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας (Σ.Σ.Ε. και Διοικητικές αποφάσεις).


Αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.


Μείωση της νόμιμης αποζημίωσης - απολύσεις.


Κατάργηση του κατώτατου μισθού που καθιερώνει η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.


Κατάργηση (επί της ουσίας) προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.


Παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Λόγω του ότι με το Ν/Σ αυτό που κατατίθεται στη Βουλή και το οποίο θα επιφέρει «οικονομικό όφελος» στον ΑΕΠ της τάξης των 300 εκατ. ευρώ περίπου για τα επόμενα χρόνια ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση του Δ.Γ.Ε. (Διεθνές Γραφείο Εργασίας)με μοναδικό γνώμονα μόνο τα οικονομικά μεγέθη.

Ζητάμε άμεσα την απόσυρσή του, τίθεται πλέον με τη μορφή του επείγοντος η αναγκαιότητα ευρέσεως νέων πόρων όπως προτείνουμε και διεκδικούμε εκτός του κρατικού προϋπολογισμού με αύξηση αντικειμενικών αξιών, δημόσιας και εκκλησιαστικής περιουσίας, τυχερά παιχνίδια, κερδοφορία τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων, καζίνο, κ.λπ.
Οι νέοι αυτοί πόροι θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση και θα συμβάλλουν στη δημιουργία κεφαλαιακού αποθέματος του Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ικανού να ανταποκριθεί στη χρηματοδότηση των μελλοντικών, αναγκών της κοινωνικής ασφάλισης και να αποτρέψει την αδιέξοδη στρατηγική της επίθεσης στις παραμετρικές αλλαγές (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κλπ), της κατάργησης της τριμερούς χρηματοδότησης και της κατάργησης του διανεμητικού συστήματος με την εγκαθίδρυση (κεφαλαιοποιητικό σύστημα) της συστοιχίας βασική σύνταξη και αναλογική σύνταξη.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ

Ø στην περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης
Ø στην παρακράτηση ΛΑΦΚΑ 3%-10%


Ø στη μείωση αναπλήρωσης σύνταξης από 70% στο 64% μεσοσταθμική σε όλα τα ταμεία 7% ( σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου του Υπ. Εργασίας).
Ø στην αύξηση ετών ασφάλισης στα 40 έτη για πλήρη σύνταξη.


Ø στην αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με στόχο την περαιτέρω μείωσή τους.


Ø στο πάγωμα των συντάξεων


Ø στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Όχι στην ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου που κατεδαφίζει το ασφαλιστικό-κοινωνικό σύστημα της χώρας, άμεση απόσυρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου