Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ερώτηση : Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Πλήρης η απαξίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)

Ερώτηση : Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: Πλήρης η απαξίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)
Τον τελευταίο χρόνο η απουσία κυβερνητικής βούλησης και η έλλειψη καινοτόμων πολιτικών, έχουν φέρει σε πλήρη απαξίωση και - κατά τους εργαζόμενους - στα πρόθυρα «διάλυσης», μια ιδιαίτερης εθνικής σημασίας κρατική εταιρεία, τα ΕΑΣ. Τα αρνητικά δε γεγονότα που επιβαρύνουν την εταιρεία, διαδέχονται το ένα το άλλο και γεννούν εύλογα, το ερώτημα «γιατί τέτοια απαξίωση και πολιτική απραξία;».

Μόλις σήμερα, δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων αλλά και σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ΕΑΣ δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την οικονομική τους κατάσταση ως το τέλος Απριλίου, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να κόψει τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να τίθεται θέμα ακόμη και μη λήψης των αναγκαίων για την επιβίωση της εταιρείας δανείων.

Προ ολίγων ημερών επίσης, ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας, προϊόν κομματικής και μόνο επιλογής, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας. Επειδή με το οργανόγραμμα αυτό, επήλθε μεν πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών γραφείου, αλλά όχι και της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει προφανής απαξίωση της παραγωγής λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επειδή από πληροφορίες, το νέο οργανόγραμμα ανακοινώθηκε χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει θέσεις ευθύνης, ακόμη και σε εργοστάσια που στο Στρατηγικό Σχέδιο δηλώνεται ευθέως ότι θα κλείσουν.

Επειδή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αναφέρεται επισήμως για αποκρατικοποίηση των ΕΑΣ που μπορεί να φτάσει έως 66%, την ίδια στιγμή, που η εταιρεία Συμβούλων που έχει αναλάβει τη διερεύνηση για το μέλλον της εταιρείας, δεν έχει ακόμη υποβάλει το σχέδιο - πρόταση για την ανάπτυξή της.

Επειδή οι 1100 εργαζόμενοι στα ΕΑΣ κάνουν πλέον λόγο ανοιχτά, για θέμα «ύπαρξης» της εταιρείας και προβαίνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ εκφράζουν φόβους για το εργασιακό τους μέλλον.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Για ποιο λόγο η διορισμένη Διοίκηση των ΕΑΣ δεν φρόντισε ως όφειλε, να αποστείλει στην Ελληνική Στατιστική Αρχή τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας μέχρι 30-4-2011; Γιατί το αμέλησε; Ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας? Τι πραγματικές επιπτώσεις στην εταιρεία θα έχει η αμέλεια αυτή;

2. Με ποια αιτιολογία ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα των ΕΑΣ χωρίς να έχει εγκριθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας; Πότε αναμένεται η υποβολή του σχεδίου για την ανάπτυξη των ΕΑΣ από την ορισθείσα Εταιρεία Συμβούλων; Ποιες είναι οι άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς συνταξιούχους και τρίτους έως σήμερα; Προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων και πως;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαργαριτης Τζίμας,βουλευτής Δράμας
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,βουλευτής Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου