Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή η εκτίναξη της ανεργίας

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ν.Δ.
Καθημερινά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιτείνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κοινωνική συνοχή από την εκτόξευση της ανεργίας. Σ' έκθεσή της η Κομισιόν ανέφερε ότι στη χώρα μας καταγράφεται η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (2,3%) της ανεργίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 14/4/2010). Προ ημερών ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αύξηση της ανεργίας στο 12% για το Μάρτιο (ΒΗΜΑ 19/3/2010). Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 20% της σοσιαλιστικής Ισπανίας μέχρι τέλους του 2010 (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 9/12/2009).
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ : η ΝΔ παρέλαβε το 2004 το ποσοστό ανεργίας στο 11,3% και πριν από την έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 το ποσοστό είχε μειωθεί στο 7,8%. Τον Οκτώβρη του 2009 το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,8% ( www . capital . gr 14/1/2010 ). Τον κίνδυνο εκτίναξης της ανεργίας σε εφιαλτικά νούμερα που θα διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό επισήμανε η ΝΔ και από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς προτείνει συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα που θα αποτρέψουν τα λουκέτα και τις απολύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, «φούσκωσε» το πραγματικό ύψος του ελλείμματος με δημιουργική λογιστική. Μοναδικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το ότι μπήκαμε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και των κοινοτικών οργάνων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθως επιδόθηκε σε μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αντιμετωπίσει την κρίση. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και άλλοι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι με συνεχείς και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις τους εκτόξευσαν τα spreads . Αποτέλεσμα η χώρα μας εξέδωσε πρόσφατα έντοκα γραμμάτια με υπερδιπλάσια επιτόκια από τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου (4,55% και 4,85% έναντι 1,38% και 2,20% προ τριμήνου ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 14/4/2010) και πολλαπλάσια των αντίστοιχων του Οκτωβρίου του 2009 (0,59% και 0,91% για έντοκα 6 και 12 μηνών).
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ : το δανειακό πρόγραμμα του 2009, που ξεπέρασε τα 80 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκε με μέσο επιτόκιο 4,2% και τα spreads στις 130 μονάδες. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δανείζεται με 6% από τις διεθνείς αγορές και τα spreads ξεπέρασαν τις 400 μονάδες. Επιπλέον βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για το μηχανισμό στήριξης από Ε.Ε.-ΔΝΤ, το επιτόκιο του οποίου εκτιμάται στο 5% (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 15/4/2010).
Δικαίωση της κριτικής της ΝΔ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό
Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε τις συγκεκριμένες αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση όπου ο δημόσιος δανεισμός της χώρας καθίσταται δυσχερής.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επανειλημμένως κάλεσε τον πρωθυπουργό να περιορίσει την κυβερνητική φλυαρία. Κυρίως όμως, ζήτησε πιεστικά τη λήψη μέτρων, αναπτυξιακού χαρακτήρα για την οικονομία, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις (23 μέτρα-ανάσα).
Τελικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά από μισό χρόνο αδράνειας, παλινωδιών και άστοχων επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, κάνοντας ουσιαστικά αυτοκριτική, αντελήφθη αργά τις επιπτώσεις των συνεχών δηλώσεων και κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησής του να «μη γίνουμε εμείς οι αναλυτές, οι σχολιαστές των γεγονότων» (ΤΑ ΝΕΑ 14/4/2010). Βέβαια, η έμμεση και αργοπορημένη αυτοκριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες προσωπικές του ευθύνες.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της σημερινής κατάστασης, φορτώνοντας μονίμως τις ευθύνες της κρίσης στη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί να επιδίδεται σε πανηγυρισμούς σχετικά με τις αποφάσεις για τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οφείλει επιτέλους να πάρει μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου