Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες για τους εργαζόμενους και την εταιρεία μας πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη του μοναδικού εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο ...

της εταιρείας, το οποίο θα πάρει στο αμέσως επόμενο διάστημα τις κρισιμότερες αποφάσεις της ιστορίας του.
Σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες απευθύνομαι σε σας και ζητώ να με στηρίξετε και να μου δώσετε τη δύναμη για άλλη μια φορά με την ψήφο σας να παλέψουμε μαζί τα ανοικτά ζητήματα που θα βρούμε μπροστά μας.

Η σημερινή  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την εύκολη λύση της επίθεσης στους μόνιμα στοχοποιημένους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με σκοπό να τους εξοντώσει οριστικά. Τα ΕΑΣ δεν εξαιρούνται από  την εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

Η  κατάσταση που δημιουργείται στην ανατολική μεσόγειο με τις ανοικτές απειλές της Τουρκίας   θα έπρεπε να προβληματίσει την πολιτεία στην κατεύθυνση   ισχυροποίησης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες της   απαξίωσης, αποδιοργάνωσης, αποδυνάμωσης και ξεπουλήματος της.

Τα ΕΑΣ πεθαίνουν με γρήγορο ρυθμό και οι εργαζόμενοι  εκτελούνται εν ψυχρώ.
Η τύχη και αυτού ακόμα του στρατηγικού σχεδίου που κατάρτισε η επιχείρηση αγνοείται, επιχειρησιακό δεν υπάρχει, κανείς δεν γνωρίζει τους στόχους και τους σκοπούς της εταιρείας. Οι  αποφάσεις που έρχονται δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της εταιρείας, την  ιδιαιτερότητα και την αποστολή  της   με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται άμεσα η παραγωγική της ικανότητα. Συμβάσεις δεν υπογράφονται και  δεν ικανοποιούνται ώριμες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε πυρομαχικά. Και η διοίκηση της εταιρείας διά του προέδρου της κάνει υποδείξεις συνδικαλιστικής συμπεριφοράς αντί να απολογείται για την ανικανότητα της να προσφέρει το ελάχιστο  θετικό αποτέλεσμα στην εταιρεία και τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα νομιμοποιήσουν τις περικοπές, πως θα περάσουν την κατάργηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τελευταία είδαμε μια νέα «νομική» άποψη για το πλαφόν στις αποζημιώσεις, που ξεπερνά κάθε όριο νοσηρότητας, μια ύπουλη και άτιμη άποψη ενάντια στους εργαζόμενους. Αυτοί που την επεξεργάστηκαν και   τόλμησαν να την προβάλλουν και να την υπερασπίσουν, να ξέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί .  

Οι προσπάθειες για την υπογραφή της ΣΣΕ χωρίς κατοχύρωση της Εθνικής που παρουσίασε η Διοίκηση  έπεσαν στο κενό. Η μη υλοποίηση των μετατάξεων  πιθανόν να οδηγήσει σε πολύ χειρότερες επιλογές. Όσο με αφορά προσωπικά, τάχθηκα ανεπιφύλακτα υπέρ των μετατάξεων  και η θέση μου είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ.

Η στείρα άρνηση και η επίδειξη δύναμης   δεν είχε πάντα θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Σήμερα το ζητούμενο πρέπει να είναι η αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής διοίκησης και κυβέρνησης και όχι η  διατήρηση της δυνατότητας συνδιαχείρισης και συνδιοίκησης με βάση κάποια παραταξιακά συμφέροντα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό εκτός από επιζήμιο είναι  και ανέφικτο σήμερα.
Η πολιτική των σωματείων πρέπει να αποσκοπεί στη διαμόρφωση εφικτών και εφαρμόσιμων θέσεων και στρατηγικών που θα στοχεύουν στην υπεράσπιση των βασικών και αδιαπραγμάτευτων κεκτημένων όπως  τη διατήρηση της  εργασίας μας, την Εθνική Ασφαλιστική και την αποζημίωση του ν.2112.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Όλα τα χρόνια που με τιμήσατε με την ψήφο σας και με αναδείξατε εκπρόσωπο σας, επεδίωξα να έχω ειλικρινή σχέση με όλους ανεξάρτητα κομματικών και παραταξιακών επιλογών. Επιλογή μου ήταν και είναι η ενασχόληση μου συνδικαλιστικά μόνο σε επίπεδο αντιπροσώπευσης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και δεν αναζήτησα άλλα αξιώματα. Θεωρώ ότι η θέση του εκπροσώπου των εργαζόμενων στο ΔΣ της εταιρείας δεν επιτρέπει την παράλληλη άσκηση άλλων καθηκόντων και κυρίως δεν συμβιβάζεται με τη θέση του προέδρου του σωματείου.
Ο ρόλος του προέδρου του σωματείου είναι διαφορετικός και διακριτός από το ρόλο του εκπροσώπου. Η συγκέντρωση αξιωμάτων και εξουσιών σε ένα πρόσωπο δεν βοηθάει σε μια περίοδο όπου το ζητούμενο είναι η συμμετοχή και η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η θέση μας ακόμα δυσκολότερη. Η συμμετοχή μας στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι και χρήσιμη και κρίσιμη. Από το ΔΣ αυτό θα περάσουν όλες οι αποφάσεις για τα εργασιακά, τα μισθολογικά, τα θεσμικά μας δικαιώματα καθώς και η ίδια η ύπαρξη της εταιρείας μας.
Σας καλώ να συμμετάσχετε μαζικά στις εκλογές της 21-9-2011. Σας καλώ να αγωνιστούμε ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΑΣ, ενάντια στην κατάργηση της Εθνικής, ενάντια στο πλαφόν στις αποζημιώσεις. Σας καλώ να αγωνιστούμε για μια ισχυρή κρατική αμυντική βιομηχανία, για ανθρώπινους όρους εργασίας, αμοιβής και αξιοπρεπείς όρους συνταξιοδότησης.


Ανδρέας Θεοχάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου