Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, με απόλυτη επιτυχία η τρίτη θεματική συνάντηση της ΔΑΚΕ-ΕΚΑ με θέμα: «Δημοσιονομική Προσαρμογή και Κοινωνική Δικαιοσύνη:
Δύο έννοιες αλληλένδετες ή ασύμβατες;».
            Σε μια δύσκολη ημέρα για την Αθήνα, εργαζόμενοι από πολλούς και διαφορετικούς εργασιακούς χώρους έδωσαν ένα ακόμη βροντερό παρόν στην ημερίδα της ΔΑΚΕ-ΕΚΑ, συμβάλλοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική της ακραίας λιτότητας, που στραγγαλίζει την κοινωνία και εξαντλεί την πραγματική οικονομία. Απέναντι στις απολύσεις με όχημα το «εφεύρημα-τερατούργημα» της εργασιακής εφεδρείας, τις άκριτες περικοπές και τις συνεχείς «φοροεπιδρομές», που οδηγούν χιλιάδες συνανθρώπους μας στη φτώχεια, στο οικονομικό και παραγωγικό περιθώριο, την ώρα που τα μητρώα του ΟΑΕΔ γεμίζουν ανέργους και τα «λουκέτα» γίνονται καθημερινό φαινόμενο στην αγορά.
            Ο κόσμος της εργασίας αποδεικνύει έμπρακτα την έντονη ανάγκη του για επαναπροσδιορισμό της δράσης του μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση, ενδυνάμωση της επιχειρηματολογίας του και διατύπωση αξιόπιστων θέσεων μέσα από έναν πολυσυλλεκτικό διάλογο, μακριά από τους λαϊκισμούς του παρελθόντος, την άγονη συνθηματολογία και τις άναρθρες κραυγές. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, όλα εκείνα που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Δεν ζητάμε «λαγούς με πετραχήλια», αγωνιζόμαστε και απαιτούμε μια δίκαιη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες, αξιοπρεπείς δουλειές και συνθήκες διαβίωσης.
            Η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να επιφέρει θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα μόνο όταν βασίζεται σε στέρεες βάσεις κοινωνικής συνοχής. Αυτήν την ορθολογική οικονομική διατύπωση προσυπέγραψαν με τις ομιλίες τους όλοι οι εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι.
            Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέλυσε τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και την αγορά, ενώ τόσο εκείνος όσο και ο Αν. Πρόεδρος του ΕΚΑ κ. Γιάννης Βασιλόπουλος μίλησαν για την προοπτική συγκρότησης ενός κοινού και δυναμικού μετώπου μεταξύ των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Τα προβλήματα είναι κοινά και τα αιτήματα ταυτίζονται. Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας- μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας.
            Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκης επισήμανε τις καταστροφικές πτυχές των εισπρακτικών μέτρων για την οικονομία και την κοινωνία καθώς και την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, υποστηρίζοντας την εφαρμογή ενός άλλου μείγματος πολιτικής, που θα παράγει δημοσιονομικά αποτελέσματα χωρίς να αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν «εχθρό», αλλά ως ισότιμη-ισοβαρή συνιστώσα σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια.
            Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Λιαργκόβας ανέλυσε την εξέλιξη των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών αποδεικνύοντας πως οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος παραμένουν υπονομεύοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ οι μέχρι σήμερα «αιματηρές θυσίες» του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Σπ. Χρυσανθόπουλος παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση της ΓΣΕΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία, με γνώμονα την Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, υποστήριξε την αδυναμία της πολιτικής του Μνημονίου να διαμορφώσει συνθήκες εξόδου από την ύφεση και ανέδειξε τις δυσμενείς συνέπειες της αποτυχημένης «εσωτερικής υποτίμησης» στην αγορά εργασίας και τα μακροοικονομικά μεγέθη.
            Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος κ. Μ. Κοττάκης συντόνισε με το δικό του μοναδικό τρόπο τη συζήτηση και με τον πάντα εύστοχο σχολιασμό του διαμόρφωσε τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ενός ζωντανού, γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του κοινού και των εισηγητών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου