Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ..

Ήταν ή όχι σωστή η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή; Το ερώτημα πλανάται εδώ και αρκετές ημέρες στα χείλη όλων και οι απαντήσεις είναι αρκετές και πολύπλοκες.
Μια απλή απαρίθμηση των πολιτικών γεγονότων αποδεικνύει περίτρανα ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είχε προβλέψει το τι θα συμβεί.
Και η απόφασή του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς οι πιέσεις οι οποίες δέχθηκε δεν προέρχονταν μόνον από το εσωτερικό της χώρας αλλά από Ευρώπη και Αμερική.
Δεν ήταν, μάλιστα, και λίγες οι φορές που χρειάστηκε να μιλήσει με αρχηγούς κρατών για να τους εξηγήσει το σκεπτικό του.
Προ ολίγων ημερών , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε:
Α) Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού διαχείρισης-επίλυσης κρίσεων για....
τα κράτη της Ευρωζώνης.
Β) Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου στόχος του οποίου θα είναι διασώζει τα κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία και
Γ) τη δυνατότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να «εξουδετερωθούν» τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες τις οικονομικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις, η κρίση, η οποία ξέσπασε στη χώρα μας, αποδείχθηκε πως δεν ήταν μόνον ελληνική, αλλά και πρόβλημα της Ευρωζώνης.
Αποτέλεσμα; Αυτό για το οποίο ο κ. Σαμαράς επισήμανε συνεχώς και ο πρωθυπουργός αρνιόταν ότι δηλαδή μπορούσε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση να αποδειχθεί.
Κι αν οιοσδήποτε προεκτείνει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα αντιληφθεί εύκολα πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ήταν υποχρεωτική!
Κι ένα από τα επιχειρήματα του κ. Παπανδρέου, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, ότι υπάρχει το δίλημμα ή προσφυγή στο ΔΝΤ ή πτώχευση κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες σαν «χάρτινος πύργος».
Την ίδια χρονική στιγμή, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν έχουν πείσει για την αποδοχή του ΔΝΤ, αλλά και τη σκληρότητα των μέτρων που μας επεβλήθη.
Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα, καθώς όσο περνά ο χρόνος οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από επιλογή κι όχι γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στους κυβερνητικούς χειρισμούς οδήγησε στην εκτόξευση των spreads, πάνω από τις 1.000 μονάδες, ενώ το ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα μετατράπηκε για άγνωστους προς το παρόν λόγους σε ελληνικό!
«Υπήρχε και άλλη λύση. Δεν ήταν μόνο το ΔΝΤ. Το γεγονός και μόνον ότι άνοιξε μια τέτοιου είδους συζήτηση δείχνει πόσο δίκιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς, που από την αρχή ήταν αντίθετος στη λύση του Γιώργου Παπανδρέου.
Τα περισσότερα από όσα γίνονται είναι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, από καιρό!», λέει στην «Α.τ.Κ.» στενός συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πόσο ορθή ήταν η απόφασή του να καταψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή.
Το επόμενο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη του ΔΝΤ το ταχύτερο δυνατό και θα εξασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία και την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου