Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Περί Φόρων.

Απόψεις περί φόρων του αναγνώστη μας Μ.Π.:

Δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Όταν ένα προϊόν έχει κόστος 0,25Ε (τόσο κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα) και με τους φόρους φτάνει να πωλείται 4Ε (ενώ θα μπορούσε να πωλείται 0,50 και να κερδίζουν όλοι) σημαίνει τιμή πώλησης 1600% πάνω από το κόστος.
Σημαίνει ότι κάποιος (το κράτος) κονομάει τ'άντερα του από αυτή την υπόθεση. Όταν κάποιος κονομάει έτσι, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ θα βρεθούν να λιγουρέψουν ένα κομμάτι από την τεράστια πίτα.
Και βρίσκονται.
Ξέραμε τις πλανόδιες Ρωσοπόντιες (πριν 5-10 χρόνια) που σε πλησίαζαν στην Αθηνάς και σου έλεγαν: "Φτηνά τσιγκάρα".
Τώρα (με τέτοιο περιθώριο κέρδους) η οργάνωση του λαθρεμπορικού συστήματος θα ξεπεράσει τις πλανόδιες Ρωσοπόντιες, και θα "ανέβει" στο  κύκλωμα "περίπτερα" και "Mini Market". Υπάρχει πολύ ψητό για όλους, και δε θα το αφήσουν να τους ξεφύγει.
Αυτό συμβαίνει για ΟΛΑ τα πράματα. Τα ναρκωτικά γιατί πωλούνται (όταν οι ποινές είναι εξοντωτικές); Γιατί τα περιθώρια κέρδους είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Τόσο τεράστια, που μπορούν να επιρεάζουν και τον κατασταλτικό μηχανισμό ώστε να μη δουλεύει όπως πρέπει να δουλεύει.
Φόρος ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνει σε μερικά πράματα, αλλά υπάρχουν ΟΡΙΑ μέχρι τα οποία ο φόρος αυτός δουλεύει. Μετά, ΔΕΝ δουλεύει. Αν π.χ. οριζόταν τιμή πακέτου τσιγάρων 30Ε, θα αγόραζε κανείς τσιγάρα; Ακόμα και ο Λάτσης θα κανόνιζε να του φέρνουν απ' έξω τα δικά του.
Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αυτοκίνητα ΔΕΝ πλήρωσαν τέλη φέτος (με τον ένα ή άλλο τρόπο). Υπάρχουν αυτοκίνητα που τους ζητήθηκαν 1.500Ε τέλη! Αν τους ζήταγαν 15.000, θα πλήρωνε κανείς;
Το ίδιο θα γίνει και με τον ΦΠΑ του 23%. Όλο και περισσότεροι θα κοιτάνε να τον γλυτώσουν.

(Οι αμερικάνοι μα..κες είναι δηλαδή που έχουν από 0 έως 5% Sales Tax ανάλογα με την πολιτεία; Έχουν μικρό ΦΠΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ!).
Φαίνεται λοιπόν ότι το "όριο" της φορολόγησης των τσιγάρων το πιάσαμε σ' αυτή τη χώρα. Αν ανεβάσουμε κι άλλο το φόρο, τα έσοδα από το φόρο θα μειωθούν, δε θα αυξηθούν. Ήδη άρχισε να συμβαίνει.
Μην αρχίσετε μερικοί να λέτε "Μα στη Σουηδία κάνει 12Ε το πακέτο (τόσο κάνει - και 0,25 κοστίζει επίσης) και εκεί δεν υπάρχει λαθρεμπόριο". Εκεί δεν υπάρχει λαθρεμπόριο.
Εκεί όμως υπάρχει κράτος.
Εδώ μη πω καλύτερα τι υπάρχει στη θέση του κράτους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου