Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Θολό το τοπίο για το μέλλον του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο παρά τις διαβεβαιώσεις Μπεγλίτη

Προβληματισμό προκάλεσε η επίσκεψη του ΑΝΥΠΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη στο εργοστάσια των ΕΑΣ στο Αίγιο την Παρασκευή 25 Μαρτίου παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί και ότι η παραγωγική αυτή μονάδα θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΑΝΥΠΕΘΑ στο εργοστάσιο του Αιγαίου οι εργαζόμενοι σε αυτό του επιφύλαξαν μία ξενάγηση στις παραγωγικές μονάδες του κι έτσι του έδωσαν το μήνυμα, πως το εργοστάσιο όχι απλώς είναι βιώσιμο αλλά και επιβάλλεται η διασφάλιση του κρατικού του χαρακτήρα και η συνέχιση της λειτουργίας του. Με τη σειρά του ο ΑΝΥΠΕΘΑ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι από τα εργοστάσια των ΕΑΣ δύο ουσιαστικά θα μείνουν σε λειτουργία και αυτά θα είναι το εργοστάσιο του Αιγίου και του Λαυρίου.
Εντύπωση προκάλεσε ότι ο ΑΝΥΠΕΘΑ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το μέλλον των τριών εργοστασίων της εταιρείας δηλ. της Μάντρας, της Κύμης και του ακριτικού Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου. Συμπληρώνοντας ο ΑΝΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι “Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα, ούτε απολύσεις, ούτε το οτιδήποτε άλλο, το αντίθετο θα έλεγα, έχουμε ανάγκη από εξειδικευμένο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και γι’ αυτό θα φροντίσουμε.
Εμείς από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πέρα από τις συμβάσεις που έχουμε αναθέσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έχουμε δώσει εντολή στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού να αξιολογήσει επιχειρησιακές ανάγκες, να δει και να σχεδιάσει την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα, για μια σειρά καινούριων συμβάσεων και προμηθειών αμυντικών οπλικών συστημάτων από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βεβαίως συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου του Αιγίου”.
Ο ΑΝΥΠΕΘΑ αναγνώρισε ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη αλλά όπως επεσήμανε “Μία είναι η βούλησή μας, ένας είναι ο στόχος και ένα το σχέδιό μας, να εκσυγχρονιστούν οι Αμυντικές Βιομηχανίες, να ανασυγκροτηθούν λειτουργικά, επιχειρησιακά και παραγωγικά, ώστε να συνεχίσουν το δρόμο τους τον παραγωγικό, την προοπτική τους υπό δημόσιο έλεγχο, εντασσόμενες πάντα, παραμένοντας πάντα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα”. Παρόλα αυτά όμως ανοικτό παραμένει το ζήτημα των 80 μετατάξεων που περιλαμβάνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για το συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Για το θέμα αυτό δηλώσεις έκανε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ουρανία Μπίρμπα η οποία επεσήμανε ότι  “Η Διοίκηση του εργοστασίου μίλησε για ογδόντα ανθρώπους πλεονάζοντες και από το εργοστάσιο του Αιγίου. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό, να πει ότι περισσεύουν και ογδόντα από το Αίγιο. 
Θεωρώ, και αυτό το είπαμε και στη συνέλευσή μας,  ότι από το εργοστάσιο του Αιγίου δεν περισσεύουν 80 άτομα. Αν φύγουν ογδόντα άτομα από το εργοστάσιο του Αιγίου, σηματοδοτείται το κλείσιμο του, είναι απλά τα πράγματα και θέλω να πιστεύω ότι ο ΑΝΥΠΕΘΑ σήμερα το κατάλαβε αυτό, δηλαδή είναι άλλο να σχεδιάζεις στα χαρτιά, να κλείνεις, να ανοίγεις, να μετατάσσεις και άλλο να το βλέπεις στην πράξη. Εδώ είναι 297 άτομα, ήδη λείπει προσωπικό για τις δουλειές που έχουμε, αν φύγουν και 80 που λέει η Διοίκηση της εταιρίας δε μένει εργοστάσιο.”
Πάντως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο θέλοντας να δείξουν τη σημασία που το εργοστάσιο έχει για την εθνική άμυνα παρέδωσαν στον ΑΝΥΠΕΘΑ ένα dvd από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων το 1991, όταν ο τότε βουλευτής Αχαΐας και σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στεκόταν στην Εθνική Οδό μαζί με τους εργαζομένους απέναντι στα ΜΑΤ και τους υπερασπιζόταν για να μην απολυθούν και κλείσει το εργοστάσιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΥΓ. Ε ρε φαγοπότι.... απο Υμηττό και Ελευσίνα !!!
   Και εμείς "τον ύπνο του δικαίου" !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου