Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Γεν. Γραμματέας ΓΣΕΕ.

Δήλωση του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη
με αφορμή τις κυβερνητικές προθέσεις για «ξεπούλημα» των κρατικών επιχειρήσεων
Σε κάθε νέο Μνημόνιο, σε κάθε «Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα» ή «Οδικό Χάρτη» των τελευταίων 18 μηνών οι κρατικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που υπόσχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους δανειστές μας είναι το ουσιαστικό «ξεπούλημα» των Δημοσίων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
Μεταρρύθμιση δεν είναι να «βγάζεις στο σφυρί» τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες της χώρας, μεταρρύθμιση είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της λειτουργίας τους, η αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών πάντα υπό κρατικό έλεγχο, προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού. Σε μια περίοδο που τα έσοδα υπολείπονται δραματικά των στόχων, προσφέρουν έναντι «πινακίου φακής» ακόμη και τις πιο κερδοφόρες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, δημιουργώντας ένα κράτος χωρίς περιουσία, ένα κράτος «φάντασμα». Όταν το εισόδημα των ελλήνων πολιτών συρρικνώνεται καθημερινά και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, η προνοιακή πολιτική μέσω των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.
Η αντίδραση για τον πλειστηριασμό της κρατικής περιουσίας πρέπει να είναι έντονη, μαζική και καθολική. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Όσοι, είτε βρίσκονται στη μείζονα είτε στην ελάσσονα αντιπολίτευση, και νομίζουν ότι αποκτούν ειδικό πολιτικό βάρος προσφέροντας συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική μέσα από δήθεν ρεαλισμούς, μπαίνουν και αυτοί στο «κάδρο».
Τα μαθήματα σοβαρότητας και ευθύνης καλό είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ να τα κρατήσει για τον εαυτό του και την τάξη που εκπροσωπεί. Ας αναζητήσει τις εκατοντάδες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που εγκαταστάθηκαν σε γειτονικές χώρες ενώ είχαν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις, ας αναρωτηθεί που «επενδύθηκαν» τα λεφτά του Χρηματιστηρίου και ας διερευνήσει την πραγματική αιτία της αποβιομηχάνισης της ελληνικής περιφέρειας, του πελατειακού κράτους και της «κουλτούρας» των κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να «ξεπουλήσει και τα ασημικά». Όλοι οι πολίτες έχουν καταλάβει, πλέον, πως οι μόνες ευκαιρίες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική είναι «οι τιμές ευκαιρίας» για την εκποίηση της κρατικής περιούσιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου