Κυριακή 8 Μαΐου 2011

8 ΜΑΪΟΥ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 Τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή αλλιώτικη από τις άλλες. Μια γιορτή που μας θυμίζει πώς ήρθαμε στον κόσμο. Μια γιορτή φόρο τιμής σ’ εκείνη που μας έφερε στη ζωή, που μας έδωσε πνοή και αποτελεί το κέντρο του δικού μας κόσμου, όπως κι εμείς το κέντρο του δικού της.
Η ημέρα αυτή σκοπό έχει να τιμήσει την προσφορά της μητέρας στη ζωή, να τιμήσει αυτή που μας προσφέρει ακούραστα την αγάπη της και τη βοήθειά της και το μόνο που περιμένει από εμάς είναι ένα γλυκό χαμόγελο.
Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία. Τον 17ο αιώνα η γιορτή της μητέρας συναντάται στη Μεγάλη βρετανία ως «Mothering Sunday». Λέγεται ότι η καθιέρωσή της παγκοσμίως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου οφείλεται σε μια γυναίκα από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ την Ana Jarvis
Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή για τη μητέρα, κάτι που πέτυχε το 1914 με προεδρικό διάταγμα του Woodrow Wilson. 
Στη χώρα μας η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1929 αλλά στις 2 Φεβρουαρίου  για να συνδυαστεί με τη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, η γιορτή της μητέρας μεταφέρθηκε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου